Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Ερώτηση 9

9.  Γνωρίζετε ότι στη Νότια Εύβοια έχουν εγκατασταθεί και σχεδιάζονται αιολικά πάρκα σε υπερβολικά μεγάλο αριθμό  και πως αντιλαμβάνεστε  τις συνέπειες για την τοπική κοινωνία;
Αν ναι, τι σκοπεύετε να πράξετε προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον και τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας; από τον Σύλλογο Προστασίας Νότιας Καρυστίας
Τεκμηρίωση: Στην Νότια Εύβοια έχει αδειοδοτηθεί υπερβολικά μεγάλος αριθμός αιολικών πάρκων χωρίς να έχουν εκτιμηθεί οι επιπτώσεις τόσο στο τοπικό περιβάλλον όσο και στην τοπική κοινωνία. Μέχρι σήμερα λειτουργούν 347 ανεμογεννήτριες και έπονται :
-                      μια νέα γραμμή υψηλής τάσης (Πολυπόταμος – Πλατανιστός) στην οποία θα συνδεθούν 20 νέα αιολικά πάρκα που θα εγκατασταθούν στα όρια των παλαιών Δήμων Μαρμαρίου και Στύρων
-                      29 αιολικά πάρκα με δύο γραμμές υψηλής τάσης στην περιοχή της Οχης και Καβοντόρου που μάλιστα είναι Natura και ΖΕΠ.
 Η Νότια Εύβοια πάει να μετατραπεί σε ενεργειακό κέντρο και θα γεμίσει κυριολεκτικά σε κάθε άκρη της με ανεμογεννήτριες, δίκτυα μεταφοράς και νέους δρόμους πρόσβασης. Η χρήση γης για αιολικά πάρκα θα αφαιρέσει ζωτικό χώροαπό τις τοπικές δραστηριότητες όπως η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία και ο τουρισμός καθώς και για άλλες χρήσεις.  Για παράδειγμα η μια προτεινόμενη θέση για ΧΥΤΥ ακυρώθηκε επειδή είχε χαρακτηρισμό ως χώρου εγκατάστασης αιολικού πάρκου. Ο φυσιολατρικός τουρισμός στην περιοχή της Οχης δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα τοπίο που θα έχει υποστεί βαθιές αλλοιώσεις από εκσκαφές δρόμων και την εγκατάσταση βιομηχανικών υποδομών στην καρδιά της φύσης. Η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία θα χάσουν ζωτικό χώρο και πόρους από τις εκτεταμένες εκχερσώσεις βλάστησης. Είναι σίγουρο ότι θα αυξηθεί ο κίνδυνος διαβρώσεων και εν συνεχεία κατολισθήσεων από την διατάραξη των επιφανειακών υδάτων. Εγείρονται ακόμη και άλλα ζητήματα όπως οι αποζημιώσεις των ιδιοκτησιών, το ανύπαρκτο όφελος για την τοπική κοινωνία μπροστά στην υπέρμετρη ζημιά, η νομιμότητα της επέμβασης στην περιοχή της Οχης που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

1. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΜΕ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ:
Το ΚΚΕ και η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έχουν τοποθετηθεί από πολλά χρόνια πριν για το πρόβλημα των ανεμογεννητριών τόσο από την περιβαλλοντική  σκοπιά και την αλλαγή χρήσης γης, τις ζημιές που προκαλούν τα Αιολικά πάρκα σε πανέμορφες περιοχές ακόμα και στο  βουνό  ΟΧΗ, όσο και σε αντιπαράθεση με την πολιτική της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης του στρατηγικού τομέα της ενέργειας, την παράδοση  των ΑΠΕ στους επιχειρηματίες  σύμφωνα με την στρατηγική της Ευρωπαικής Ενωσης και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Έχω την τύχη να επισκεφτώ πολλές φορές τη Νότια Εύβοια, την Κάρυστο και ως βουλευτής του ΚΚΕ και να τοποθετηθώ στην βουλή , να παρέμβουμε στα υπουργεία, να πάρουμε μέρος σε εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στην Κάρυστο για το θέμα αυτό.
Ο λαός να γίνει πιο αυστηρός και να εξετάσει πως κόμματα και συνδυασμοί που  έχουν στηρίξει τη συνθήκη του Μάαστριχτ για την «ελεύθερη κίνηση του κεφαλαίου» που είναι μια από τις πηγές του κακού,  στηρίζουν την Ευρωπαική Ενωση των μεγάλων οικονομικών ομίλων που προωθεί όλα αυτά τα χρόνια την απελευθέρωση της ενέργειας. 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που επί πλέον θολώνει τα νερά με τα λεγόμενα αντισταθμιστικά οφέλη κλπ.        
Οι θέσεις μας παραμένουν και με την δύναμη της λαικής ψήφου η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ από καλύτερες θέσεις θα συνεχίσει τη δράση της ενάντια στα συμφέροντα που σπέρνουν αιολικά πάρκα και έχουν αλώσει τη Νότια Εύβοια με σκοπό το κέρδος, και με βαριές συνέπειες σε βάρος του περιβάλλοντος και των τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων.           

Απάντηση του Κώστα Χαϊνά, υποψήφιου περιφερειάρχη με τους Ενεργούς πολίτες Στερεάς

Και αυτό το θέμα συνδέεται με το χωροταξικό και την φέρουσα ικανότητα της περιοχής να υποδεχθεί ένα τόσο μεγάλο αριθμό αιολικών πάρκων. Άρα το βασικό θέμα είναι να επανακαθορίσουμε τους κανόνες και τους όρους εγκατάστασης των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, ώστε και οι επενδυτές να γνωρίζουν που και πως μπορούν να επιχειρήσουν και οι τοπικές κοινωνίες να μην χρειάζεται κάθε φορά να ξεσηκώνονται γιατί κάποια υπηρεσία αδειοδότησε ένα αιολικό πάρκο, γιατί το θεσμικό πλαίσιο χωροθέτησης παραμένει θολό και ακαθόριστο. Και αυτό εκτιμούμε ότι είναι συνειδητή επιλογή κάποιων που θέλουν να λειτουργούν ακόμη ως διαμεσολαβητές συμφερόντων



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου