Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Ερώτηση 2

2.    Τα τελευταία χρόνια έχουν εγκατασταθεί ρυπογόνα ιδιωτικά εργοστάσια  ηλεκτροπαραγωγής στον περίκλειστο κόλπο της Αντίκυρας, στο χώρο που είχε απαλλοτριωθεί αποκλειστικά για την λειτουργία του Αλουμινίου της Ελλάδας. Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε  τη χημική και θερμική ρύπανση της θάλασσας;  Σκοπεύετε να  αντιδράσετε στην προοπτική εγκατάστασης και νέων εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας; από την Οικολογική Κίνηση Αντίκυρας η Άρτεμις

Τεκμηρίωση:  Εδώ και 4 περίπου χρόνια λειτουργεί στο χώρο του Αλουμινίου μονάδα συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού (ΣΗΘ) ισχύος 334 MW. Η παραπάνω μονάδα χρησιμοποιεί για την ψύξη των εγκαταστάσεων της 22.000 κυβικά μέτρα θαλασσινού νερού την ώρα (περί τους 500.000 τόνους την ημέρα) που απορρίπτει στη θάλασσα λίγα μόνο μέτρα από την ακτή, θερμότερο κατά 10 βαθμούς Κελσίου (κατά δήλωση των βιομηχάνων) και με την προσθήκη χημικών για τον εσωτερικό καθαρισμό των αγωγών. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η λήψη και απόρριψη του υπερβολικού όγκου υπέρθερμου ύδατος στον κόλπο της Αντίκυρας δημιουργεί τεράστια περιβαλλοντική πίεση.  
Στον ίδιο χώρο έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί και 2η μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτό καύσιμο ισχύος 450MW (μετά την τελευταία αύξηση της ισχύος της ). Η υπερσυγκέντρωση ρυπογόνων βιομηχανιών σε ένα περίκλειστο από βουνά κόλπο θα προκαλέσει ανυπέρβλητα προβλήματα στην επιβίωση των κατοίκων. H λειτουργία της δεν προσφέρει παρά ελάχιστες και  πλήρως εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με το σχέδιο του ομίλου Μυτιληναίος, όπως αυτό έχει υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, (ΡΑΕ) προβλέπεται η δημιουργία ενεργειακού κέντρου στο ανατολικό άκρο του κόλπου της Αντίκυρας με την εγκατάσταση  τεσσάρων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα (φυσικό αέριο και άνθρακα). Ο όμιλος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για δημιουργία υπεράκτιου σταθμού αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου (LNG) και επί τόπου αεριοποίησης αυτού. Οι σταθμοί αποθήκευσης LNG, είναι μεγίστου περιβαλλοντικού κινδύνου (τύπος SEVEZO II).

Απάντηση του Κώστα Χαϊνά, υποψήφιου περιφερειάρχη με τους Ενεργούς πολίτες Στερεάς


Η υπάρχουσα κατάσταση αλλά και η μελλοντική όπως υλοποιούνται σήμερα τα επενδυτικά έργα, θα χειροτερέψει. Εκτιμούμε ότι το βασικό πρόβλημα είναι ο τρόπος υλοποίησης των επενδυτικών έργων στη χώρα μας. Δηλαδή στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν εφαρμόζονται οι περιβαλλοντικοί όροι αδειοδότησης αλλά και οι γενικότεροι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που έχουν θεσπιστεί για την λειτουργία παρόμοιων μονάδων. Και η εφαρμογή αυτών των κανόνων είναι από τις βασικότερες υποχρεώσεις της Περιφέρειας από την αρχική φάση του σχεδιασμού αυτών των μονάδων και της αδειοδότησης αλλά και στην φάση της λειτουργίας τους. Ένα σημείο που χρειάζεται να μελετηθεί είναι το χωροταξικό αλλά και η φέρουσα ικανότητα της περιοχής, και να εξετασθεί εάν μπορεί να υποδεχθεί παρόμοιες μονάδες στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου